Volg je dromen: in gesprek met Miss Follow Your Bliss

Follow Your Bliss; je kent ongetwijfeld de mooie sierlijke armbandjes, kettingen en oorbellen waar je kwijlend van achter je beeldscherm zit. Maar FYB-oprichtster en owner Natalia Steendam (30) uit Amsterdam wil meer doen dan mooie sieraden maken alleen: zij doet wat ze écht leuk vindt en inspireert anderen om dat ook te doen. Want niets geeft meer happiness dan je dromen achterna gaan. Tijd voor een gesprek met Natalia, waarin we spraken over quarter life crises, nagellak en dingen waar je blij van wordt. “Ik ben het gelukkigst als ik lekker kan rommelen in mijn huisje met een koffietje. Én een bagel!”

Miss Follow Your Bliss begon haar carrière met een studie tot merkanalyst. “Ik hield me bezig met merkimago, dus echt een sprookje bedenken rondom een merk. Ontzettend leuk om te doen!” Maar toen ze eenmaal een goede vaste baan te pakken had, overviel haar – net als velen van ons – het welbekende ‘is dit het nou?’-gevoel. “Het waren nog net geen cubicles waar we in werkten. Heel onpersoonlijk. Alles draaide om werken, werken werken.” Bovendien was er iets gebeurd dat haar leven op z’n kop zette: haar nichtje Faro (op de foto linksboven) – tevens een goede vriendin – raakte betrokken bij een auto-ongeluk en kwam om het leven. Ze was pas 25 jaar. Een ontzettend heftige gebeurtenis die Natalia niet in de koude kleren ging zitten: “Ik kreeg een complete burn-out. Op het werk bleef het maar doorgaan over relatief onbelangrijke dingen, terwijl er in mijn leven net zoiets ingrijpends was gebeurd. Ik kon niet meer werken, ik zat alleen maar thuis, diep ongelukkig.”

De familieleden van Natalia, waaronder ook de moeder van haar nichtje, spoorden haar aan om haar gedachten te verzetten door creatief bezig te zijn. “Het zijn allemaal creatieve mensen, die druk waren met mozaïeken, zepen maken, noem het maar op. Door te knutselen ben je heel erg in het nu en niet zo bezig met je gedachten. Dat hielp. Ik begon zelf sieraden te maken. Mijn nichtje zat zelf ook in de sieraden, was edelsmid. Ik dacht altijd dat ik heel onhandig was! Maar het ging me goed af. Toen een vriendin mij vroeg om haar te helpen een webshop op te zetten en daar vervolgens niks mee deed, dacht ik: dat kan ik ook zelf doen!”

En toen ging het snel. Via Flickr.com startte ze een try-out-webshop. Binnen twee weken had ze al heel wat verkocht. “Dat ging echt als een trein!”, aldus Natalia. Wat ze bovenal zo fijn vond, was dat ze elke dag echt haar eigen ding kon doen. Geen cubicle, niks ‘moeten’ en creatief bezig zijn: “Ik ben net een kind, ik wil alleen maar spelen. Waarom kunnen we niet elke dag wat anders doen?”

Een collectie komt bijna organisch tot stand: “Ik begin altijd met denken in kleurencombinaties. Voor de eerste collectie was pastel de inspiratiebron en bij de nieuwe Eyecandy collectie voor de zomer colorblocking tinten. Daar ben ik gek op! Ik voerde alles altijd uit in goud, maar ik merkte dat er ook veel vraag kwam naar zilver en rosé. Dus daar ben ik ook mee aan de slag gegaan.”

Voor haar materialen reist ze wat af. “Veel materialen koop ik bij groothandels, maar ik ga ook op reis, naar Parijs bijvoorbeeld. Dan struin ik de meest afgelegen buurtjes helemaal af. Da’s best vermoeiend ja, want je moet heel goed scannen.” En wanneer past iets nou helemaal bij Follow Your Bliss? “Dat draait om de juiste kleuren. En het mag niet teveel diamantjes bevatten! Daar wordt alles mee bezaaid tegenwoordig. Ook écht ‘Follow Your Bliss’ is: als het in de essentie heel erg simpel is. Dat vind ik mooi en daar kun je tegenwoordig maar moeilijk aankomen. Een ketting met een simpele bedel is niet te vinden, ze hangen er gelijk vanalles bij. Ik wil dat met mijn ontwerpen terughalen.”

Follow Your Bliss is inmiddels uitgegroeid tot een merk dat van A tot Z klopt en de armbandjes, kettingen, ringen en oorbellen verspreiden zich razendsnel onder liefhebsters van mooie sieraden. Steeds meer mensen leren de webshop kennen, mede door de waanzinnige publiciteit die Natalia al kreeg. Flair Flavourites, en de websites van LINDA Magazine en Cosmopolitan ; allemaal prezen ze de armbandjes, kettingen, oorbellen en ringen van Natalia. “Het verhaal erachter is nog het belangrijkste”, zegt ze zelf. “Ik vind het zo gaaf dat ik reacties krijg van mensen die heel dankbaar zijn. De sieraden herinneren ze eraan om hun eigen bliss te volgen. Laatst sprak ik iemand die haar 5-jarig jubileum vierde en zei dat ze alleen maar sieraden van Follow Your Bliss droeg!”

Een multi million dollar business is dan ook niet het doel. “Hoe ik het over 10 jaar voor me zie? Pfff, ik denk echt in het nu. Follow Your Bliss moet gewoon leuk en inspirerend blijven. Ik ben ook wel zo’n controlfreak die alles in eigen hand wil houden, dus ik zou voorlopig nog niet weten hoe ik dingen moet gaan uitbesteden. Daar heb ik echt nog geen beeld bij.”

Toch zijn er ook dromen: “Ik zou wel heel graag een atelier willen hebben, in een mooi pand. En dat iemand anders dan het kantoorwerk doet of de winkel aan de voorkant runt. Daarnaast wil ik ook doorgaan met conceptontwikkeling. Waar ik blij van word, is het creëren van concepten. Brainstormen, nadenken, enthousiast worden van nieuwe ideeën.”

Of ze nog een ultieme cheer-up-tip heeft, wil ik nog graag weten. “Tja, dat vind ik moeilijk, want niet alles werkt voor iedereen. Wat mij altijd heeft geholpen, is meditatie. Terug naar de kern. Weet je; het leven draait niet om materiële dingen, een mooi figuur, kleding, de juiste baan of je status. Mediteren lukt inderdaad niet van de ene op de andere dag – in het begin kreeg ik er alleen maar hoofdpijn van – maar zorg voor visualisatie, ga er boeken over lezen, filmpjes op Youtube over kijken. De laatste tijd ben ik ook zo druk geweest dat ik niet aan mediteren ben toegekomen. Eigenlijk heel raar: als je druk bent, sta je heel ver van jezelf af. Hoe vind je je bliss dan? Dat is dan ook mijn tip om je bliss te vinden: zoek het intern, in plaats van extern.”

Win een ketting van Follow Your Bliss!

Speciaal voor de lezeressen van NEnz.net geeft Follow Your Bliss 3 exclusieve kettingen weg (op de foto op het parasolletje). Jij kunt er één winnen!

Wat moet je doen? Het motto van Follow Your Bliss is ‘spread the bliss around you‘. Daarom: vertel ons wat jij doet om ‘bliss’ te verspreiden om je heen óf bedenk een creatieve manier om dat te doen. Mail ons je antwoord op die vraag (nenzworld@gmail.com), samen met je naam, adres, postcode en woonplaats. De leukste en meest creatieve inzendingen worden gepubliceerd op www.nenz.net en 3 lucky lezeressen ontvangen zo’n beauty van een ketting. It’s all about the bliss, baby!

Meedoen kan t/m donderdag 5 juli

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *