Over nenz.net


Waarom dit blog?

Het is hier op mijn blog een behoorlijk blije boel. Maar het leven is niet enkel en alleen pasgeboren zeehondjes, zonnige lentedagen en regenbogen: soms werp je jezelf op je knieën, steek je je armen richting hemel en jammer je ‘waaaaroooooom?’. Geloof me; I know.

Een paar jaar geleden, op een doodnormale januaridag, werd ik wakker en voelde ik me opeens doodongelukkig (dat ging gepaard véél ugly cries -zoals Oprah dat altijd zo treffend zegt). Ik zou je niet precies kunnen zeggen waarom. Het stomme is namelijk: ik had alles wat ik me maar kon wensen. Ik was net verhuisd naar een cool appartement samen met mijn lief, ik had lieve familie die voor me klaarstond, leuk werk en een prima gezondheid (ok, op een chronische hekel aan sporten na dan). En toch leek het alsof ik ineens in een zwart gat zat… Dat was toch niet logisch? Ik hoorde toch zielsjubelend gelukkig te zijn?

Dingen waar je blij van wordt

Na nog veel meer dagen van ugly cries en jammerend gevloek, besloot ik alle boeken over happiness te bestellen die ik kon vinden op Amazon.com. Zo begon ik te lezen in het boek ‘The Happiness Project’ van Gretchen Rubin; een Amerikaanse vrouw die op een dag chagrijnig uit het raam van de bus staarde en opeens werd overvallen door het gevoel dat ze niet genoeg uit het leven haalde. Dat ze niet zo gelukkig was als ze hóórde te zijn. Ik herkende mezelf een beetje in Gretchen: ook ik had tal van geluksmomenten in mijn leven, maar stond ik daar eigenlijk wel voldoende bij stil? Was ik actief dankbaar voor alle mooie dingen in het leven?

Vanaf dat moment ben ik in een notitieboekje lijstjes gaan maken. Gewoon met alle dingen waar ik dankbaar voor was en ben. Dat bleek een enorme opsteker. Steeds vaker begon ik mooie momenten en dingen te zien en daarbij stil te staan. Ik besloot mijn lijstjes met ‘dingen waar je blij van wordt’ op mijn blog te publiceren en te delen met anderen. Geluk en blijdschap zijn namelijk ontzettend aanstekelijk. En nergens word je zo blij van, als horen dat je iemands dag een beetje goed hebt gemaakt, alleen maar door positief te zijn. Een van mijn favoriete gezegdes is “Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle”. Dat werd me tijdens die periode van ugly cries wel duidelijk. We hebben allemaal onze problemen en de wereld is niet altijd even mooi en het leven niet altijd eenvoudig. Waarom zou je het allemaal nog moeilijker willen maken? Als je de kans hebt om iemand blij te maken, al is het maar met iets heel kleins als een glimlach, een muntje voor de parkeermeter of een complimentje over zijn of haar schoenen, grijp die dan. Spread happiness. Daar word je leuker van. Daar wordt de wereld een beetje leuker van.

Think happy, be happy

Leer ze herkennen, die geluksmomenten. Als je met een vriendin op een terras zit en de perfecte cappuccino krijgt voorgeschoteld. Als je merkt dat je zit te fluiten tijdens je werk. Als je bij een concert bent en de band je favoriete nummer inzet. Als je buiten loopt en ineens opmerkt hoe bijzonder mooi de lichtval is of hoe lekker het ruikt. Al die dingen zijn er gratis en voor niks. Al die dingen kunnen je blij maken.  Als je ze maar ziet en herkent. En het geniale is: als je de mooie dingen van het leven leert zien, ervaar je de minder mooie – of misschien zelfs wel nare- dingen van het leven ook op een andere manier. Je kunt er beter mee omgaan, omdat je weet dat er aan het einde van een donkere nacht ook altijd weer een zon is die op je wacht.

Misschien lijkt het nu net alsof ik altijd jubelend en zielsgelukkig door het leven zweef met een grote glimlach op mijn gezicht. Dat is natuurlijk onzin. Ik ben soms poepiechagrijnig (mijn lief en kat zullen dit met luid ja-geknik beamen), erger me regelmatig groen&geel aan mensen in de trein en heb net als jij weleens een onwijze rotdag waarop ik niets anders wens dan in mijn eigen sop gaarkoken en zwelgen in zelfmedelijden onder een dekentje op de bank. Maar wat zo belachelijk goed bedacht is in dit leven: aan het eind van de dag – wat zeg ik, elke ochtend als je opstaat – heb je de keuze: ben ik positief of negatief? Ga ik er een feest van maken? Want je moet zélf de slingers ophangen en met confetti strooien.

Mensen wachten vaak op het moment dat het geluk hen zal overspoelen. Ze denken dat als er maar genoeg leuke dingen aan komen waaien, je vanzelf wel gelukkig wordt. Ik geloof dat geluk niet iets is dat je overkomt, maar waar je actief voor kiest. Dus ja, je kunt ervoor kiezen om je te ergeren, om vuile blikken uit te delen, om luid te zuchten als iemand voor je in de rij in de supermarket eventjes treuzelt, om te gaan zitten huilen onder een dekentje als het even niet meezit en de hele wereld buiten te sluiten. Maar je kunt er óók voor kiezen om jouw eigen dag en die van een ander een beetje op te vrolijken met goede moed en een grote glimlach. Want geloof me: positief zijn is zóóó veel leuker…

Over nenz.net:

Dit blog begon als een blog over mooie mode en lifestyle (toen nog op www.nenz.web-log.nl). Inmiddels is het uitgegroeid tot veel meer dan mode en gadgets alleen: het gaat over alle mooie dingen die je leven (nóg) leuker kunnen maken.  Basale dingen, zoals thuiskomen uit een enorme regenbui en een warme douche nemen. Onbetaalbare dingen, zoals op een concert zijn en het moment waarop de band je favoriete nummer inzet. Maar ook mooie dingen die je kunt kopen om jezelf ultiem mee te verwennen, zoals een gave jurk of een doos macarons (needless to say mijn favoriete koekje – maar ik ben kieskeurig!).  Want dat zijn naar mijn idee de sprinkles op de cupcake.

 

32 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *