10 tips voor een instant cheer-me-up

Herfstblues? Zo vrolijk je jezelf op:

1. Doe iets om een ander blij te maken. Helpt echt! Stuur iedereen lieve kaartjes, breng zelfgebakken cupcakes rond of wees extra aardig voor wildvreemden. Een aanrader is de ‘Guerilla Art Kit’ van Keri Smith: een soort werkboek dat je helpt om zomaar lieve guerilla-acties te plegen. Keri raadt je bijvoorbeeld aan om stiekem zaadjes voor bloemen te planten op een lelijk, vervallen bouwterrein (of in een put, ook heel gaaf!). Maar je kunt ook een mooie boodschap of quote stoepkrijten op straat, in enorme letters. “You have to give to the world the thing that you want the most, in order to fix the broken parts inside you.” was getekend, Eve Ensler. Door iets liefs voor een ander te doen, help je óók jezelf.

2. Ga naar buiten, loop een stuk, zuig je wangen vol frisse lucht en kijk goed om je heen. Na een mooie zomer kan de herfst bijvoorbeeld grauw & grijs lijken, maar kijk eens naar die mooie kleurschakeringen van de bomen, naar opkomende paddestoelen, naar fluitende vogeltjes, naar honden die op hun rug door de bladeren rollen van plezier. In de herfst kan het zo lekker knus zijn, met vallende blaadjes en warme kleuren. Het klinkt misschien suf, maar er zijn buiten echt heel veel mooie dingen te zien, als je maar goed genoeg kijkt. En zelfs de grootste Citygirl zal niet kunnen ontkennen dat het soms gewoon verrekte fijn is om buiten, in de ongerepte natuur te zijn (met bijpassende regenlaarzen wordt alles leuker).

3. Doe iets dat fijn is voor je zintuigen. Kijk naar iets moois – een kunstboek bijvoorbeeld, of een bos bloemen. Of je Chinese kast. Of een paar pumps. Steek ’n geurkaars aan of ruik aan een vers brood. Trek je zachtste truitje aan. Of neem een warm bad met liters badschuim.

4. Count your blessings. Maak een lijstje met alle dingen waar je dankbaar voor bent of waar je blij van wordt. Download de ‘Gratitude Journal’-app voor je iPhone en leer jezelf aan om één keer in de zoveel tijd (maar elke dag is helemáál fijn) een lijstje te maken van de fijne dingen in jouw leven.

5. Maak ’n kop thee klaar. De lekkerste thee die je hebt. Uit je mooiste kopje. Waarom denkt je dat Lady Gaga de hele wereld rondreist met haar eigen theekopje? Wat ook wil helpen: soep voor jezelf maken. From scratch (niet smokkelen met kant-en-klare soep, want dat werkt niet)! Of lekker iets gaan bakken.

6. Bezoek blogs waar je blij van wordt: Color Me Katie, My Milk Toof en 1000 Awesome Things bijvoorbeeld. De leukste site die ik in lange tijd heb ontdekt is Don’t Feel Sorry For Yourself, volgens de beschrijving ‘A project dedicted to not letting you (or me) wallow’. Met allemaal links naar dingen die je aan het denken zetten of die je laten lachen. Geweldig!

7. Vivienne Westwood zei ooit: “When you feel down, always dress up.” Soms wil je niets liever dan rond blijven spoken in je joggingpak. Da’s prima als je thuis op de bank crasht onder een dikke deken. En toch is er niets dat zo goed werkt voor het zelfvertrouwen als een beetje moeite doen om jezelf op te tuigen. Even de neus poederen, een leuk kleurtje nagellak en die ene jurk waarin je je voelt alsof je de hele wereld aan kunt. Wedden dat je je al iets beter voelt?

8. Plan iets leuks met familie en vrienden. Ook al denk je dat je absoluut geen behoefte hebt aan mensen om je heen: gezelschap is altijd fijn en je kikkert ervan op. Een high tea plannen, samen eten of alleen al afspreken om gezamenlijk jullie favo televisieprogramma te kijken kan al iets zijn om naar uit te kijken en blij van te worden.

9. Om van de gedachtekronkels uit je hoofd af te komen, werkt het vaak om even ouderwets handwerk te gaan doen. Gewoon dingen die je kunt doen zonder je hoofd erbij te moeten houden. Doe de vaat, haal een paar nieuwe plantjes bij het tuincentrum om te verpotten, richt je kledingkast opnieuw in zodat alles mooi uitkomt of schrob de badkamervloer. Koken is ook iets waarmee je even lekker je hoofd leeg kunt maken. Of ga een stuk hardlopen.

10. Als je moody bent, kun je je weleens krampachtig gaan zitten afvragen hoe dat komt en wat je eraan moet doen (terwijl we allemaal weten dat er soms geen verklaarbare reden voor is – it’s not easy being a girl!), waardoor je alleen maar meer in de piepzak komt te zitten. Soms moet je er gewoon vrede mee hebben dat je een pesthumeur hebt en bedenken: morgen is er weer een dag. En na een nachtje slapen ziet alles er beter uit. Echt waar.

Foto via Katie Sokoler

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *