5 boeken die je leven zullen veranderen

1. Groots & Meeslepend Leven: een ode aan de dagelijks sleur – Lou Niestadt

Dit boek kreeg ik van mijn moeder en het bleek al een jaar of twee geleden te zijn verschenen – maar ik had het nooit eerder opgepikt. Toen ik begon met lezen kon ik niet geloven dat dit boek al die tijd aan mij voorbij was gegaan: het is absoluut het boek dat ik zelf had willen schrijven. Sterker nog: het vóelde af en toe een beetje alsof ik het zelf had geschreven, zo dicht komt dit boek bij hoe ik in het leven sta – of wil staan. Met een hart vol joie de vivre, vastbesloten om overal een feestje van te maken en om bewust stil te staan bij al je zegeningen en mooie dingen die er zijn. En áls ik me dan weer schuldig voel omdat ik weer een hele zondag lang in een onflatterende trui op de bank hang – in plaats van wilde avonturen aan te gaan – is dat ook niet erg, volgens Lou. Sleur hoort nou eenmaal bij het leven en ook dáár kun je van genieten.

2. How to be a woman:  vrouw zijn, hoe doe je dat? – Caitlin Moran

Dit boek zou iedere vrouw – en eigenlijk ook iedere man – moeten lezen. Zoals Girls-schrijfster en actrice Lena Dunham ook zei in een interview met Marie Claire: “Women saying ‘I’m not a feminist’ is my greatest pet peeve. Do you believe that women should be paid the same for doing the same jobs? Do you believe that women should be allowed to leave the house? Do you think that women and men both deserve equal rights? Great, then you’re a feminist.
Alle onzekerheden, traumatische ervaringen, druk en onverklaarbare vraagstukken die je ooit in je leven hebt ervaren – al die puzzelstukjes passen tijdens het lezen van dit boek ineens in elkaar. Caitlin schijnt haar licht over al die dingen die ons onzeker, boos en wanhopig maken of waarvan we weleens denken: was ik maar als man geboren. Ze doet dat met zo veel humor en onverbloemde nuchterheid, dat je moet lachen en huilen tegelijk. Laat Caitlin de moraalridder zijn van onze generatie!

3. Bonjour Happiness – Jamie Cat Callan

Dit boek is ontzettend fijn om op je nachtkastje te hebben liggen, om er elke keer een stukje uit te lezen. Jamie Cat Callan leert je – geïnspireerd door haar Franse oma – om te leven met de levenslust; de joie de vivre, zoals de Fransen dat zo goed kunnen. Het zijn echt doodsimpele tips, maar ze werken wél. Geluk zit ‘m immers ook in die kleine, alledaagse dingen. Dingen als gaan lopen in plaats van de auto nemen of dat laatste stukje met de bus. Dan zie je namelijk veel meer. Of: niet al voor de hele week bepalen wat je gaat eten en al die boodschappen in één keer doen, maar elke dag verse producten halen; dan waardeer je vers voedsel veel meer en ben je ook minder geneigd teveel te eten. Maar ook: die sjaal niet bewaren voor ‘een speciale gelegenheid’, immers: elke dag van je leven zou toch speciaal moeten zijn? “Perfection isn’t attainable, but happiness always is. And this uplifting, relevatory book shows every woman how to embrace it – and savor it“. Dat wil je toch niet missen?

4. Operation Beautiful – Caitlin Boyle

Zucht… waar begin ik? Oké, misschien dan maar gewoon zo: jij, lieve lezeres, bent véél mooier, leuker, grappiger, intelligenter, meer getalenteerd, en bijzonder-der (nee dat is inderdaad geen bestaand woord, maar nu wel!) dan je jezelf altijd maar voorhoudt. Veel te vaak zijn we onnodig hard tegen onszelf. Terwijl je juist met een beetje meer Radical Self Love (term uitgevonden door de briljante Gala Darling) de hele wereld aankunt. Want waarom kun je wel medeleven tonen aan die vriendin, haar complimenteren en bemoedigende adviezen geven, maar vind je dat je zelf nooit mooi/leuk/grappig/intelligent/getalenteerd/bijzonder genoeg bent? Daarbij kan de wereld ook nog eens vrij hard zijn, zeker als je je niet zo zeker over jezelf voelt. Denk maar aan tijdschriftencovers die roepen dat je nu toch echt moet beginnen met diëten, omdat het bikiniseizoen voor de deur staat. Of hoe je ook zo mooi kunt worden als Scarlett Johansson. En voor welke modemissers je nu toch weer uit moet kijken. Om het tij te keren, schreef Caitlin Boyle dit boek, om je te leren inzien dat je goed bent zoals je bent. Middels ‘Operation Beautiful’ roept ze iedereen op om post-it briefjes te verspreiden met daarop lieve woorden en complimenten voor de vinder. Vrouwen wereldwijd sloegen massaal aan het plakken. In wc’s, op tijdschriften in kiosken, op dieetproducten in supermarkten, in treinen en bussen, op spiegels in paskamers; noem het maar op. Door milder, zachtaardiger en minder veroordelend te zijn naar anderen maar altijd te zoeken naar pluspunten, doe je dat ook voor jezelf. Iedereen blij!

5. The Happiness Project – Gretchen Rubin

In een regenachtige, donkere januarimaand – toen ik het allemaal even helemáál niet zo leuk meer vond, surfte ik naar Amazon.com en bestelde ik een berg boeken die allemaal over ‘happiness’ gingen. Ik had alles wat ik me maar kon wensen: een toffe baan, een mooi appartement samen met mijn lief, de liefste vrienden & familieleden ever en de wereld aan mijn voeten en tóch was ik mijn blijheid kwijt. Het boek ‘The Happiness Project’ van Gretchen Rubin raakt een gevoelige snaar bij me. Gretchen beschrijft dat ze op het idee voor haar project en het boek kwam toen ze op een dag chagrijnig uit het raam van de bus staarde en opeens werd overvallen door het gevoel dat ze niet genoeg uit het leven haalde. Dat ze niet zo gelukkig was als ze hóórde te zijn. Daarom startte ze haar geluksproject, om met kleine stapjes dingen te veranderen in alle aspecten van haar leven, om zo haar geluksgevoel te vergroten. Daarmee bevestigt Gretchen iets waar ik ook in geloof: geluk is niet iets wat je overkomt, maar waar je actief voor moet kiezen. En bovendien: wat je moet leren herkennen. Niet lang nadat ik ‘The Happiness Project’ uitlas, besloot ik nenz.net om te toveren tot een plek waar je herinnert wordt aan de dagelijkse geluksmomentjes. Als het niet voor dit boek was, was nenz.net dus nooit zo’n happy place geweest…!

Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar (voor als je dat prettiger vindt lezen), maar ik lees ’t liefst het origineel, omdat ik dan het gevoel heb dat ik dichter bij de stem van de auteur ben (beetje maf, maar hee: that’s me).

Groots & Meeslepend Leven: een ode aan de dagelijkse sleur – Lou Niestadt / How to be a woman: vrouw zijn hoe doe je dat? – Caitlin Moran / Bonjour Happiness! Secrets to finding your joie de vivre – Jamie Jat Callan / Operation Beautiful: transforming the way you see yourself one post-it note at a time – Caitlin Boyle / The Happiness Project – Gretchen Rubin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *