8 tips om meer zelfvertrouwen te kweken


Illustratie via Roaringsoftly.com

Onzeker much? Och kind, ik weet er alles van. Mijn vriendinnen weten er alles van. Wat zeg ik: zelfs Beyoncé weet er vast alles van (nu staat daar een beest van een zelfverzekerde vrouw met haar booty te schudden op podia wereldwijd, maar elke vrouw heeft ooit onzekerheid gekend). Geheel volgens de traditie van het puber-zijn heb ik me jarenlang een soort van lelijk eendje gevoeld, hopende dat ik ooit à la de sprookjes zou uitgroeien tot een zwaan. Of in ieder geval een zwaan met een geknakte vleugel. Want hoe komt een mens aan zelfvertrouwen? Het maakt niet uit of je complimentjes krijgt, wordt nagefloten op straat of een vriendje hebt dat je aanbidt. Het is echt waar wat ze allemaal zeggen: dat je zélf op een dag moet bepalen dat je de moeite waard bent. Dat het dus allemaal van binnenuit moet komen, dat zelfvertrouwen van je. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet: het gaat niet om je uiterlijk, maar om wat je uitstraalt. Kortom:  dat zelfvertrouwen over je uiterlijk, dat moet allemaal van binnenuit komen. Mmmpf, beter gezegd dan gedaan. Want hoe dan?! Gewoon een knop omzetten?

Ik herinner me een quote van actrice Gabourey Sidibe (die ken je van Precious en The Big C). Zij zei dat ze op een dag gewoon besloot dat ze er toe deed en dat ze zou leven als een zelfverzekerde jonge vrouw. Een soort fake it till you make it eigenlijk. Ik denk dat als je dát kunt, je er ook écht in gaat geloven. Het zit ‘m allemaal in je state of mind.

En die state of mind, die kun je trainen. Beauty zit tussen je oren. Voor wie zit te snakken naar praktische stappen om méér zelfvertrouwen te kweken – met name over je looks -, ziehier een lijstje met de beste tips die ik de afgelopen jaren heb opgedaan:

1. Celebs zijn ook maar mensen

Stop met het lezen van bladen en andere media die focussen op (de looks en diëten) van celebs, die rondstrooien met dieettips en die te veel schrijven over uiterlijke zaken. Lees liever bladen en websites die gaan over je innerlijk, feel-good en meer uit het leven halen.

Gala Darling: “Stop buying & reading magazines or websites which talk about weight or speculate as to which celebrity has an eating disorder. It doesn’t matter whether the comments are “Dude she needs a cheeseburger” or “Ugh if I looked like that I wouldn’t leave the house”, IT AIN’T HELPING! All it does is foster judgment of ourselves & others, neither of which EVER lead to anything positive! Evaluating other people’s bodies is so dangerous & destructive! Let’s learn to stop doing it. Let’s help one another stop doing it. Let’s learn to see the beauty in other people instead.”

2. Step away from the mirror, ma’am!

Als ik îets heb geleerd van schrijfster Kjerstin Gruys die ‘Mirror Mirror Off the Wall‘ schreef en het bijbehorende blog in het leven riep, is het wel dat het miljoenen keer belangrijker is hoe je dingen ervaart, beleeft en voelt dan hoe je er op dat moment uitziet (met andere woorden: of je haar wel goedzit). Probeer daarom minder vaak in de spiegel te kijken om jezelf te trainen die zelfbewustheid kwijt te raken en meer in het moment te zijn. Het gaat er in het leven toch niet om hoe je eruit ziet, maar om hoe je je voelt?

3. Leer je natural beauty (h)erkennen

Probeer eens wat minder make-up. De meesten van ons gaan op jonge leeftijd make-up gebruiken (ik weet nog dat mijn beste vriendin altijd enorme lagen blusher op mijn wangen smeerde), waarna dat zich algauw ontwikkelt tot een routineklusje. Voor je ’t weet, maakt eyeliner deel uit van je dagelijkse gezicht en heb je het gevoel dat je er niet uitziet zonder dat streepje op je ooglid. Terwijl je misschien wel ontdekt dat je dat allemaal niet nodig hebt om je mooi & zelfverzekerd te voelen! Je kunt steeds een beetje afbouwen: geen eyeliner, maar alleen mascara. Of geen mascara, maar alleen even je wimpers lichtjes krullen met de wimperkrultang (als je dat niet doodeng vindt tenminste). Ik heb ervaren dat je dan hoe langer hoe meer het idee krijgt dat je al die dingen niet nodig hebt. En het is de ultieme uitdaging om je ook mooi te kunnen voelen zonder make-up, glimmende accessoires en flitsende kleding.

4. Ga op reis

Bezoek een vreemde stad of een vreemd land. Een van de leukste dingen aan vakantie, is dat heerlijke gevoel van anonimiteit. Je bent zo ontzettend jezelf en te druk met de omgeving in je opnemen dat je alles opzuigt als een spons. Ervaringen als reizen geven je zelfvertrouwen.

5. Wees mild

Oordelen over celebrities of anderen – al zijn het wildvreemden op straat die je becommentarieert vanachter een dampende cappuccino op een terrasje – maakt vaak dat we (ongemerkt) ook zo oordelen over onszelf. Het is soms zó makkelijk om iemand onderuit te halen. Kijk liever naar wat je mooi vindt aan anderen en probeer vreugde te scheppen uit hun individualiteit dan ze te veroordelen om uiterlijke kenmerken, make-up of kledingkeuze (die bijvoorbeeld niet jouw smaak is). Mild zijn voor anderen maakt je ook mild voor jezelf. Om Jack uit Will & Grace te quoten: “See God in everyone”, lol.

6. Geen negatieve zelfpraat!

Herken negatieve gedachten over jezelf en stop ze. Je weet wel, als je een spijkerbroek staat te passen in een krap hokje waar het ongeveer 100 graden is, de muziek véél te hard staat en het licht zo onflatteus is, dat je denkt: o holy mother of God. De neiging is dan heel (héél) groot om commentaar te leveren op je dijen, je derrière, je buik(je), je haar, of wat-dan-ook. Als zulke negatieve gedachten bij je opkomen, ga daar dan niet in mee. Zeg tegen jezelf (in je hoofd of hardop; check even of er toehoorders zijn ;): stop. En probeer ze te vergeten. Een goede regel is: behandel jezelf zoals je ook een dierbare vriendin behandelt. Dat betekent dus: geen negatief commentaar op je uiterlijk!

7. Goed genoeg is goed genoeg

Adopteer dit als je nieuwe mantra: goed is goed genoeg. We zijn met z’n allen allemaal hysterisch ambitieus en dat is geweldig, maar als het aankomt op zelfacceptatie mag het allemaal wel een beetje minder streberig. Je bent goed genoeg zoals je bent en voor de gebieden waarop je vindt dat je faalt of tekortschiet, luister je naar de woorden van Maya Angelou: “when you know better, you do better”.

8. Vier jezelf!

Schrijf elke dag twee dingen op die je leuk vindt aan jezelf. Yes: élke dag. Twee dingen! Nee, dat is niet narcistisch. Om de wereld te verbeteren/redden zijn zelfverzekerde vrouwen nodig. Dus, je weet wat je te doen staat. Who run the world? GIRLS!

Vraag aan jou: waar haal jij zelfvertrouwen uit? En hoe krijg jij zelfvertrouwen over je looks?

6 Comments

  • Pingback: Link Love | Plutomeisje

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *