Misschien wel het mooiste plekje van Parijs: Shakespeare and Company

Shakespeare and company paris (2)

Als je me vraagt naar wat ik het allerleukste vond van mijn Parijsje dan zijn dat niet de macarons of de schoenen of de croissants of het bloedmooie hotel (hoewel zeer hoge notering in de top 5), maar een hele oude boekenwinkel in Quartier Latin, gelegen onder de Seine in het 6e arrondissement van Parijs, vlakbij de Notre Dame. In reisgidsen had ik weleens gelezen over Shakespeare and Company, de betreffende boekwinkel, waarin werd gezegd dat ‘ie zo oud was (uit 1919), dat beroemde schrijvers als James Joyce en Ernest Hemingway er samenkwamen en dat het zo’n rustiek pandje was waarin de boekwinkel is gehuisvest. Maar pas toen ik er zelf voor stond, voelde ik aan alle vezels in mijn lichaam hoe bijzonder deze plek is.

Shakespeare and Company ligt middenin het drukke Quartier Latin, maar is gevestigd in een soort hofje, waardoor het een fijne kom-op-adem-plek is middenin Parijs. Terwijl ik de ambiance in me op probeerde te nemen, viel mijn oog op de lampjessnoeren die van boom tot boom gingen, kasten gevuld met oude boeken die buiten stonden, een groot bord boven de deur met daarop een quote uit een brief die poëet Ben Jonson schreef aan William Shakespeare: “Thou art alive still while thye booke doth live and we have wits to read and praise to give” en een gemêleerd publiek van echte boekenliefhebbers en een rondwandelende hond die bij de winkel hoorde.

Als je naar binnen treedt in het oude pandje, zie je overal om je heen stapels (Engelstalige) boeken die tot het plafond reiken, oude, beduimelde boeken maar ook nieuwe exemplaren. Allemaal natuurlijk niet gerangschikt op alfabetische volgorde, maar rondslingerend als ware het stuk voor stuk schatten op de bodem van de zee. Toch hoef je er niet uren te turen om een boek te vinden naar je gading: de staffmembers van Shakespeare and Co plaatsen handgeschreven briefjes als wikkel om de boeken waarop ze beschrijven waar het boek over gaat en waarom het – in hun opinie – een must read is (LOVE that!). Over die staff gesproken: die is afkomstig uit de hele wereld. Shakespeare and Co is namelijk van oudsher een plek waar aspirerende auteurs samenkomen en zelfs een slaapplek wordt aangeboden. In ruil voor werk in de winkel krijgen ze gratis onderdak. Hoe bijzonder is dat?

Uiteraard kón ik deze geweldige plek niet verlaten zonder de aanschaf van een boek. Of twee. Of drie. Zo kon ik natuurlijk niet voorbijgaan aan een schattige pocketeditie van Antoine de Saint-Exupery’s ‘Le Petit Prince’ (ik was tenslotte in zijn thuisland), ‘Generosity’ van Richard Powers, wat me wel wat leek aan de hand van de beschrijving op de kaft en ‘The Sweet Life in Paris’ van David Lebovitz, die ik sowieso nog graag wilde lezen. Ook nam ik ‘The Paris Magazine’ mee; het eigen magazine van Shakespeare and Company, waarvan het eerste exemplaar in 1967 het levenslicht zag. Toen ik mijn boeken afrekende zei de lieftallige kassière: “Would you like your books stamped?“. Ik wist niet wat ze bedoelde, maar knikte enthousiast ja, waarop ik in elk boek een grote stempel kreeg met het logo van Shakespeare and Co, als bewijs dat ik mijn kostbare schatten daar had gevonden.

DSC00645

Op de luiken van de winkel staat de ‘Paris Wall Newspaper’ uit 2004, waarop voormalig eigenaar George Whitman zijn verhaal deed. Zijn dochter, Sylvia Whitman, runt de winkel nu.

Shakespeare and company paris

Het hofje aan de linkeroever van de Seine waar Shakespeare and Company gevestigd is.

DSC00641

Rechts vind je de boekenwinkel met nieuwe titels, oude titels en een bibliotheek waar je kunt gaan zitten lezen…

DSC00640

… het linker pandje is bestemd voor ‘rare books’: bijzondere titels die je niet meer zo snel tegenkomt.

Shakespeare and company paris (4)

Mooie teksten op de muren

DSC00837

Overal stapels oude boeken

Shakespeare 2

Boek met wikkel waarop de staff schrijft waar het over gaat

DSC00655

… en zelfs quotes op de oude traptreden

Shakespeare and company paris (3)

Op de bovenverdieping, tussen de kinderboeken: een groot prikbord waarop mensen briefjes kunnen achterlaten met mooie teksten, verhalen over hun kennismaking met de boekwinkel en zelfs in memoriams.

DSC00637

Ben je in Parijs en houd je van boeken, ga dan zeker naar deze bijzondere bookstore. You won’t be disappointed.

Heart pink Shakespeare and Company

37 Rue Bûcherie, 75005 Paris

Love nenz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *