Niets om wakker van te liggen

Meestal slaap ik zo vast dat ik nog niet wakker zou worden als er een meteoriet naast mijn bed zou landen. Maar uiteraard krijg ik ook weleens mijn portie wakkerliggen. Zeker als het warm is. Soms word ik gewoon héél vroeg wakker – te vroeg om er al uit te gaan – en soms is het midden in de nacht dat mijn ogen zich openen in diepe duisternis. En dan… dan ga ik piekeren.

Niets zo vervelend als niet (weer) in slaap kunnen komen als je eigenlijk nog hartstikke moe bent. Zeker als je weet dat er morgen een dag op je wacht waarop je weer vol & energiek uit de startblokken moet. Maar nog vervelender vind ik het dat ik, als het pikkedonker is en ik alleen het plafond heb om naar te staren, ga piekeren als een malle. Over álles. Ik hoor het ook weleens van anderen: minuscule probleempjes lijken opeens enórm als je daarover nadenkt in het holst van de nacht. Het is denk ik een beetje vergelijkbaar met geluiden; die kunnen ‘s nachts ook zo angstaanjagend anders klinken dan overdag (helemaal als je net als ik een kat hebt die ‘s nachts begint te apenkooien).

Vroeger kon ik mezelf tijdens wakkerlig-sessies dan ook helemaal suf piekeren over alles wat los & vastzat en zat ik de volgende dag als een zombie achter mijn computer (da’s pas eng!). Maar nu wéét ik gewoon dat de dingen die je je ‘s nachts in je hoofd haalt, niet echt zijn. Dat je gedachten een loopje met je kunnen nemen in het pikkedonker, als je slaperig bent en niet helder van geest. Je wordt niet gek, je leven is geen puinhoop: dit hebben we allemaal weleens. Het zijn maar gedachten.

Als ik nu weer eens wakker lig en ga piekeren, zeg ik tegen mezelf: dit is niet echt, je piekert alleen maar omdat het donker is, omdat het middenin de nacht is, ga slapen en morgen ziet alles er beter uit. Helpt dat allemaal niet en blijf je in allesverlammende kringetjes denken, download dan de ‘Relax’ app van Andrew Johnson op je iPhone. Deze hypnotherapist heeft een trommelvliezenstrelend Schots accent, maant je je ledematen te laten relaxen en babbelt je zo in slaap (tip: wel even opletten dat je bij de instellingen van de app instelt dat hij je laat slapen en je niet weer wakker gilt aan het einde, want dan heb je er alsnog niets aan). Helpt echt! Mijn moeder heeft het me ook weleens geleerd: ga in je hoofd je ledematen een voor een af en maak ze zwaar. Begin met je voeten, dan je kuiten, je knieën, je bovenbenen, je schouders, rug, etc. Het maakt mijn hoofd leeg en maakt mijn lijf loom & zwaar zodat ik weer in slaap kom.

En als dat allemaal ook niet meer helpt, dan ga ik er gewoon uit. Naar het licht van de woonkamer. Om te zien dat alles nog hetzelfde is gebleven, dat niets is ingestort (op wat smeulende puinhopen van Noodles na dan…), en dat het uiteindelijk áltijd weer daglicht wordt…

Print te koop via Etsy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

 • juli 30, 2012 - 18:01 | Permalink

  Wow, die print wil ik dus in mijn (toekomstige) huis!
  En dan kijk ik ernaar als ik weer eens een enge film heb gekeken…

 • juli 31, 2012 - 00:27 | Permalink

  Die print is echt heel leuk, al slaat het helaas niet op mij. Ik hou helemaal niet van de nacht en zeker niet als je dan wakker ligt. Ik ga meestal lezen als ik echt niet meer in slaap kom, want van piekeren in de nacht word je inderdaad niet bepaald blijer.

 • Luve
  juli 31, 2012 - 15:23 | Permalink

  wat een prachtige post! en bedankt om de fijne quote te delen…

 • Lotte
  augustus 10, 2012 - 09:22 | Permalink

  Wat een leuk stukje! En heel herkenbaar. Heel vreselijk dat je zo’n mooi plaatje erboven hebt gezet, want ik heb hem meteen besteld bij Etsy, hij is zó mooi. (Slechte invloed heeft dit blog, tenminste op mijn bankrekening, haha)

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>