People who inspire me: Caitlin Moran

De opvallende cover van haar boek had mijn blik al een keer gevangen in de Bruna, maar ja; ik heb bovenop de boekenkast nog zo’n grote stapel ongelezen boeken liggen dat ik – ervan uitgaande dat ik 100 word – ongeveer tot aan mijn dood nog voorzien ben van leesvoer. En je gaat me echt niet vertellen dat ik de enige ben!

Toch zwichtte ik uiteindelijk voor Caitlin Moran’s ‘How to be a woman – Vrouw zijn, hoe doe je dat?‘ op de Boekenbeurs. Ik weet wat je nu denkt: “NEnz, je hebt genoeg boeken om nog 70+ barre winters mee te doorstaan en je gaat naar de Boekenbeurs?” Ik zal maar meteen bekennen: ik ga stiekem altijd voor de afdeling ‘Varia’, met inpakpapier, cadeaulint, cadeautasjes met Andy Warhol-schoenenprint en allerhande cadeau-ideeen. Dit tot groot afgrijzen van mijn geliefde, maar ondertussen zitten we nooit met last-minute cadeaustress als hij mij weer is vergeten te vertellen dat er een vriend/vriendin/familielid/huisdier jarig is en is hij mij dus wat dankbaar.

Maar goed, we hadden het over Caitlin. Caitlin en haar werkelijk zalige boek. Want Caitlin, die snapt helemaal wat het is om je een weg door het leven te moeten klunen als vrouw. En dat beschrijft ze op openhartige, eerlijke en hilarische wijze in haar boek. Zo zul je gedurende het lezen van dit boek heen en weer schommelen tussen lachen-tot-je-buikpijn-hebt en huilen-tot-er-geen-ugly-cry-traan-meer-over-is-in-je-traanbuisjes. En na dat alles valt alles dat er ooit gebeurd is in je leven ineens op z’n plaats, voel je je begrepen & opgelucht en heb je zin om op tafel te gaan staan, een vuist in de lucht te steken en IK BEN EEN FEMINISTE! te gaan schreeuwen, precies zoals Caitlin aan het begin van het boek beschrijft.

Het is uiteindelijk Caitlin’s missie om het feminisme weer cool te maken. Dat woord heeft namelijk een nogal zeurderige bijsmaak gekregen, terwijl het toch iets zou moeten zijn waar je alleen maar vóór kan zijn – als vrouw zijnde, maar ook als man. Wie is er nou tégen gelijke rechten voor vrouwen en mannen?! Wij vrouwen smeden heus geen CIA-achtige missies om alle mannen voorbij te streven en uiteindelijk uit te roeien; nee het draait gewoon om gezond, 21e eeuws verstand. Volgens Caitlin is feminisme simpelweg de overtuiging dat vrouwen net zo vrij zouden moeten zijn als mannen. Duh, waarom heeft niemand het daar de afgelopen jaren ooit over gehad?

Komaan, laat die stapel ongelezen boeken bovenop je boekenkast nog even lekker voor wat ‘ie is en ga eerst dit boek lezen. Het zal je goed doen.

Meer weten over Caitlin en haar missie? Ga naar www.how-tobeawoman.com! Vuist in de lucht!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *