Sriracha: “die hete rode saus uit die fles met die haan erop”

Mijn vrienden en ik hebben allemaal wel een fles in huis staan van “dat hete rode spul met die haan erop”. We gebruiken het bij loempia’s, kip, garnalen, Indische snacks, of alles-wat-wel-een-beetje-pit-kan-gebruiken. Sriracha (spreek uit: “sie-raa-tsjaa“) is een chilisaus en bestaat uit een puree van knoflook, rode jalapeno pepers, suiker, zout en azijn. Het smaakt verrassend verslavend. Allemaal hebben we die saus in huis, maar we weten eigenlijk niet waar het vandaan komt of gemaakt wordt. “Eh, ergens in Azië waarschijnlijk?” In Amerika blijkt sriracha een complete cultstatus verworven te hebben en een enorme schare fans. Terwijl er nooit reclame of advertenties verschenen van sriracha, is het immens populair.

In 2011 verscheen het Sriracha Cookbook, een rondje op Google Images leert dat er T-shirts, onderbroeken, pumps en zelfs sriracha-lippenbalsem te koop zijn. Er is Lay’s chips met de smaak van sriracha. En sriracha-candycanes. Op Etsy kun je hippe prints & kaarten kopen met de afbeelding van de sriracha-fles erop. Op Youtube vind je filmpjes van mensen (of moet ik zeggen: dwazen?) die hun liefde voor de chilisaus verklaren door hele flessen sriracha achter elkaar leeg te drinken. Ik vraag me trouwens oprecht af hoe ze dat voor elkaar krijgen, want ik vind het spul dus écht bloody, bloody hot en ik ben wel wat gewend qua pittigheid (misschien is de pittigheid wat afgezwakt voor de Amerikaanse markt? Dat, of ik ben gewoon een grotere belanda – kaaskop in het Indonesisch – dan ik wil toegeven).

En nu is er Sriracha: the movie.

Filmmaker Griffin Hammond kreeg het via crowdfunding voor elkaar om een dertig minuten durende documentaire te maken over de meest populaire chilisaus in de Westerse wereld. Hij trad binnen in de enige echte sriracha-fabriek, die gewoon in Californië (!) blijkt te staan. De oprichter en eigenaar is een Vietnamees die in 1978 naar Amerika vluchtte. De roots van de saus liggen in een dorpje in Thailand dat – hoe toepasselijk! – Si Racha heet.

Ontzettend leuk om te kijken én je krijgt er meteen zin in sriracha van. Hieronder de trailer; voor 5 dollar kun je de hele film bekijken en downloaden vanaf srirachamovie.com. Daarmee help je de film ook nog eens op grote festivals te krijgen.

Sie-raa-tsjaa. Je kunt het!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *