Do try this at home: zelfgemaakte granola

De laatste tijd ben ik behoorlijk verslaafd geraakt aan granola. Dat komt bovenal door vriendin N., die mij vorig jaar met kerst een potje geurige, overheerlijke huisgemaakte granola cadeau deed. Toen ik de laatste kruimel had verorberd, had ik alleen maar trek in meer. Dankzij ‘Jamie’s 15 Minuten’, waarin een recept staat voor granola, dacht ik: hee, ik kan het natuurlijk ook zelf gaan maken in plaats van smeekbedes om een navulling sturen aan vriendin N. via Facebook! Dus dat deed ik. De eerste ‘batch’ werd onder goedkeurend gesmak binnen no time opgegeten door mijn familieleden (ik had daarvoor verschillende lege potjes die rondslingerden in huis gevuld en uitgedeeld), dus dat smaakte meteen naar meer.

Sindsdien heb ik verschillende recepten voor granola uitgeprobeerd, maar onderstaand recept – geïnspireerd op de granola die we aten bij Frenchie To Go in Parijs – is tot nu toe mijn favoriet. Supersimpel, snel, leuk om te maken en de beloning is groot: een huis dat geurt naar appeltaart en twee grote potten vol goudkleurige granola, garant voor heel veel blije ontbijtjes.

Dit heb je nodig:

2 1/2 kopje speltvlokken of havermoutvlokken
1 kopje amandelen (ongepeld)
3/4 kopje pecannoten
1/2 kopje zonnebloempitten
1/4 kopje lijnzaad
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1/2 kopje maple syrup/ahornsiroop of agavesiroop (agave is iets goedkoper; maple syrup geeft meer smaak)
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel zonnebloemolie
1/2 kopje sultanarozijnen

En gooi er verder vanalles doorheen wat je lekker vindt! Ik heb voor de granola van de foto hierboven ook nog pompoenpitten gebruikt.

Zo maak je ’t:

1) Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2) Mix alle ingrediënten in een grote kom (gaat het best met een houten lepel), op de sultanarozijnen na.

3) Spreid het mengsel uit op de bakplaat en zet 7 minuten in de oven. Schep het dan een beetje om met een spatel, zodat het nog verder kan bakken.

4) Zet weer in de oven; voor 7 tot 9 minuten, tot het er goudbruin uitziet.

5) Laat het mengsel afkoelen buiten de oven. Niet schrikken als het er nog een beetje ‘zompig’ uitziet: het wordt vanzelf knapperig en een beetje kleverig. Als het helemaal is afgekoeld, meng je de rozijnen erdoor en schep je het in luchtdichte potten.

Je homemade granola is ongeveer een maand houdbaar. Maar zie het maar eens zo lang te bewaren!

Lekker met Griekse yoghurt, frambozen en verse vijgen (zoals je ‘m bij Frenchie geserveerd krijgt!).

 

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *