Must-see: Orange is the New Black

Ik vind gevangenissen fascinerend. En vrouwengevangenissen helemaal. Dat wil zeggen: ik vind het fascinerend om te leren hoe iemand in de gevangenis terechtkomt. Wat voor geschiedenis daaraan vooraf gaat. Naar de verhalen van vrouwen ben ik het meest nieuwsgierig, hoogstwaarschijnlijk omdat ik me met hen beter kan identificeren. Ik las ooit het boek ‘Van Binnenuit Geschreven’ van Wally Lamb – een van mijn favoriete schrijvers – dat échte verhalen bevat van vrouwen in een vrouwengevangenis waar de auteur hen schrijflessen geeft. Het boek liet een enorme indruk op me achter. Hoe geweld in het leven van vrouwen vaak een vicieuze cirkel is die niet te doorbreken lijkt. ‘Every sentence is a story’.

Toen ik in een issue van BUST magazine (geweldig blad, btw!) een aankondiging zag voor de tv-serie Orange is the New Black; gesitueerd in een vrouwengevangenis, voelde ik al aan dat ik mijn nieuwe favoriete serie had gevonden. De serie is bovendien bedacht door Jenji Kohan, die ook de briljante serie Weeds uit haar creatieve koker toverde. Hallo nieuwe verslaving!

OITNB is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (!) en het boek van Piper Kerman. In de serie zien we Piper Chapman (gespeeld door Taylor Schilling); een jonge vrouw die 15 maanden de gevangenis in moet voor een daad die ze tien jaar geleden pleegde. Haar crime? Ze smokkelde geld de grens over voor haar drugs dealende amoureuse (gespeeld door Laura Prepon; Donna uit That 70’s Show). Dat Piper inmiddels een compleet nieuw (yuppen-)leven heeft opgebouwd en haar roerige lesbische affaire heeft ingeruild voor een rustig leventje met haar verloofde Larry (Jason Biggs; ja die uit American Pie!), vormt natuurlijk een interessant uitgangspunt. Hoe overleeft hun relatie de gevangenis?

De serie is soms grof, maar zooo hilarisch. De actrices spelen fantastisch en de karakters zijn stuk voor stuk intrigerend. De achtergrondverhalen van de bewoners van de gevangenis boeien me nog het meest: ze laten een blijvende indruk op je achter.

Ga dat zien!

O en trouwens, dit is too cute

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *