Queen of crafts

Soms zou ik heel graag zo’n creatief tiepje zijn. Zo iemand die in een handomdraai een kastje overschildert, een gezellig pompomrandje aan een oud kussen zet, een hippe lappendeken in elkaar haakt, even een simpel schilderijtje namaakt of een dikke wollen sjaal breit in de mooiste kleuren luxe wol. Ik kan dan ook verlekkerend langs een wolwinkel lopen, of een winkel in fournituren, of een schap met verf. Maar als ik daar dan de materialen voor aanschaf en thuis aan de keukentafel ga zitten, kom ik een half uur later met verf in mijn wenkbrauwen en een aantal nieuwe neuroses rijker uit de strijd.

Gelukkig zijn er ook wat handigheidjes waar ik op slinkse wijze mee wegkom en die mij dan heel creatief doen lijken. Een stom touwtje vervangen door een mooi lintje, bijvoorbeeld aan je kalender. Een oude lamp scoren en daar dan een nieuwe lampenkap opzetten. En als er een gat in mijn vestje zit, prik ik er gewoon een paar mooie broches overheen. Ik weet zeker dat er nu crea-queens thuiszitten die: “Pfff, wátje!”, roepen, waarna ze weer een versgebreid stel hippe wanten op de stapel gooien. Maar voor mij voelen dit soort dingen als pure victorie.

Toch heb ik nog een paar creatieve voornemens. Ik zou bijvoorbeeld heel graag willen kunnen breien. Lijkt me zo lekker zen; het zachte getik van breipennen tijdens het kijken van een film. Haken is net zoiets. Coole spreien en dekentjes haken voor op de bank.

Voor wie net als ik dat stille verlangen koestert om op een dag te blaken van de creativiteit, is er nu een opperhoofd opgestaan. Pardon, een heuse ‘Queen’. En dat is Jazz Domino-Holly. Jazz heeft namelijk een boek geschreven, getiteld ‘Queen of Crafts’, waarin ze de basisprincipes uit de doeken doet van breien, bakken, haken en nog meer van die klusjes. Leer je eigen girly haarband breien, naai een hartjesslinger, plant een theetuin, mix je eigen lippenbalsem, maak zelf jam (heb ik altijd al eens willen doen en ik eet nooit jam!) en leer de enige echte Queen of Crafts-taartjes bakken. Ben je bang dat je hiermee wordt klaargestoomd tot het eeuwige mutsendom en dat je binnenkort Huishoudbeurzen afstruint? Da’s niet nodig. Want Jazz, dochter van The Clash-zanger Joe Strummer – heeft immers pure punk in de genen zitten. In een interview met de Britse krant Telegraph zegt Jazz dan ook dat je eigen taartjes bakken en sieraden maken net zo rebels en creatief is als rockmuziek maken: “Punk draaide allemaal om individualisme, om doe-het-zelven. Mijn vader verscheurde altijd oude kleding om nieuwe te maken. Hij beschilderde t-shirts en scheurde de mouwen van spijkerjacks om gilets te maken. Daarna zette hij er zelf studds op.”

“Craften is het perfecte geluid tegen massaproductie. Het dient niet alleen ter zelfexpressie, maar het wakkert ook onze originaliteit aan: handgemaakte rebellie tegen passieve consumptie.”, aldus Jazz. Ze beweert bovendien dat je je blij en zelfvoldaan voelt als je iets zelf maakt, waardoor je op een creatievere manier tegen je leven aan gaat kijken.

Kortom: Queen of Crafts is naar mijn idee het leukste cadeau dat je jezelf deze winter kunt geven! Te koop via Bol.com of via Bookdepository.co.uk.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *