Happy Halloween!

Je kunt je schouders ophalen en denken: “Halloween? Dat vieren wij toch niet in Nederland?” Waarna al gauw gemopper zal volgen in de trant van ‘geld uit de zak klopperij’, ‘een door de commercie ingegeven feestdag’ en ‘consumentisme’. En natuurlijk is Halloween niet bepaald een oer-Hollandse feestdag te noemen. Maar tóch vind ik het leuk om enigszins mee te bewegen met de door het seizoen ingegeven tradities. Want dat zijn toch een beetje de krenten in de pap. In de zomer maak je zelfgemaakte limonade en eet je gamba’s van de barbecue in de tuin; in de winter kruip je rond de open haard (of c.v.-ketel; wat dan ook maar het meeste warmte geeft in barre, winterse omstandigheden) met een kop warme choco en in de Herfst maak ik mijn huis gezellig en kook ik van alles met pompoen, salie, wortel en paddestoelen. Want dat is mijn manier om het leven te vieren.

Het is dan ook een klein beetje traditie geworden: met mijn moeder spreek ik een paar dagen voor Halloween af om pompoenen te kopen, die we naar huis rollen om ze in de tuin uit te hollen. Als we eenmaal tot aan onze ellebogen in de pompoenprut staan te hannesen met botte mesjes, vragen wij ons jammerend af waar we aan begonnen zijn, maar als de pompoen met Chanel-logo (van vorig jaar) dan eenmaal met een kaarsje erin gezellig staat te branden voor de deur, is het geluk groot. Beetje jammer alleen dat diezelfde Chanel-pompoen vrijwel direct begon te rotten, waardoor ‘ie Halloween niet eens heeft gehaald (ook weer geleerd: insmeren met Vaseline).

Afgelopen vrijdag reden we naar de pompoenboer die vorig jaar nog een spectaculaire Halloween-stal op zijn erf had staan, maar die nu met de noorderzon bleek te zijn vertrokken. En ook bij de Nederlandse tuincentra kwamen wij niet aan onze gerieven; daar moesten we ’t doen met enge heksen en reeds beschimmelde pompoenen. We houden ’t er daarom maar op dat het dit jaar gewoon geen goed pompoenjaar is geweest.

Maar niet getreurd, want uiteraard maken we er vanavond een gezellige Halloween-boel van. Er gaat een enge film op, de lichten gaan uit, de kaneelkaarsjes gaan aan en er wordt cinnamon popcorn gegeten en warme appelcider gedronken. Mijn katertje Noodles zorgt wel voor verdere schrik-effecten. Happy Halloween!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *