Als een godin in Frankrijk

Eigenlijk roept elke vakantie wel dat heerlijke gevoel van onthaasten op, daar is het immers vakantie voor. Maar in Parijs hangt er iets bijzonders in de lucht, het gevoel van pure levenslust. ‘Joie de vivre’, zoals de Fransen dat ook wel noemen. Eenmaal weer terug in Nederland stond ik in een lange rij bij de buurtsuper met het gezicht van een oorwurm en vroeg ik mij af: hoe houd je die onvervalste Parijse kunst van het lekker leven vast? En hoe integreer je die in jouw dagelijks leven, dans le Pays-bas? Ofwel: hoe worden we allemaal van die Bon Vivants, pure levensgenieters? Een paar tips:

Wandel, slenter, loop… zo veel mogelijk

Er zijn maar weinig Parijzenaren met een auto en bussen of trams zie je ook amper (ik kan me überhaupt niet herinneren dat ik een tram door Parijs heb zien rijden). Als je van de ene kant van de stad naar de andere moet, pak je de metro, maar ook dan zijn er hele stukken die je alsnog te voet moet afleggen. Als je al moe wordt van de gedachte kan ik je uit je droom helpen: in Parijs is het léuk om rond te wandelen. Want iedereen doet het en overal gebeurt wel wat en is wat moois te zien. Lopen is daar ook niet simpelweg van A naar B komen, maar echt rustig slenteren en goed om je heen kijken, je ogen de kost geven. Zo zie je ontzettend veel; natuurlijk veel meer dan wanneer je jezelf zou (laten) vervoeren per auto. Onderweg hoppen de Parijzenaren even binnen bij een patisserie om macarons te scoren, strijken ze even neer op een terrasje, kopen ze alvast verse groente voor het avondeten of schieten ze een boetiekje in.

Religieuse violette Pluk de dag: leef op terrasjes

De Fransen zijn noitoire terrasbezetters, weer of geen weer. Zoek op Google foto’s van Parijs en je ziet de kenmerkende troittoirs vol terrasjes, waar mensen zowel in de zomer genieten van hun glaajse vin, maar zeker ook in koudere jaargetijden als de herfst of winter. Gewoon lekker dik aankleden, neerploffen, een chocolat chaud bestellen en je ogen flink de kost geven.Het leuke van terrashangen is niet alleen dat je veel ziet (mensen kijken!), maar ook dat het helpt om even lekker te onthaasten. Je neemt echt even tijd voor jezelf om rustig te zitten, een drankje te drinken en verder helemaal niets.

Religieuse violette Always dress up

Je zult niet snel een Parijzenaar in zijn bankhangkloffie aantreffen op straat. Nee, zelfs als ze er op hun comfortabelst bijlopen, is dat nog stijlvol. Een jurkje met ballerina’s heb je immers net zo makkelijk aangeschoten als je favoriete joggingbroek, non? Overigens las ik vroeger weleens dat het in Parijs not done zou zijn om in streetwear en op je gympen rond te wandelen, omdat de fashion er sjiek de friemel is, maar dat valt echt reuze mee. Ik zag genoeg mensen rondlopen op hippe Nike’s, comfy Allstars en in baggy jeans. Het is trouwens wel een grappig contrast tussen de straten van Parijs en die van een willekeurige grote stad in Nederland dat de Birkenstock daar totáál niet is doorgedrongen (favoriete schoeisel nummer 1 van Nederlanders in de zomer). Zodra je iemand op Birkies rond ziet lopen, weet je eigenlijk al dat het een Hollandaise is. De Parisiennes kiezen toch liever voor ballerina’s en platte sandaaltjes. Dress happy, feel happy: het werkt!

Religieuse violette Eten is er om langzaam van te genieten

Oprah heeft weleens een hele uitzending gewijd aan het boek ‘Why French Women Don’t Get Fat’; een boek over hoe er in een land met een volvette cuisine (romige sauzen, boterige croissants, gebakjes vol suiker, flessen vol wijn) toch zo veel slanke dames kunnen leven. Hét geheim van de Francaises zou zijn dat ze vooral de tijd nemen voor hun maaltijden en overal van genieten. Ban het fastfood, maar wees tegelijkertijd niet bang om langzaam een modervette, knapperige croissant op te peuzelen, want gosh, het is het waard (ik dacht altijd dat een croissant een croissant was, tot ik er één at in Parijs). Kortom: geniet met volle teugen van al het lekkers dat het leven te bieden heeft (letterlijk).

Religieuse violette Drink thee

Parijs staat nou niet bepaald bekend om het feit dat je er zulke goeie koffie zou kunnen krijgen… over het algemeen is de koffie er nogal, ehm, desastreus. Dan mogen wij de heer maar even op onze blote knietjes danken dat Douwe Egberts een Nederlands bedrijf is. Omdat koffie (met dank aan Starbucks-slurpende celebs) in dit tijdperk vooral ook heel hip is, komen er gelukkig ook steeds meer frisse koffietentjes bij in Parijs. Maar maak niet de fout om in een bistro un café te bestellen, want na een eerste slok verstart je mond op dusdanige wijze dat je nooit meer kunt glimlachen. Thee; daar zijn de Fransen gelukkig wél heel goed in. En daar nemen ze dan ook uitgebreid de tijd voor, met een complete theeceremonie met heerlijke thee du maison en taartjes & koekjes. Bij voorkeur bij Ladurée, naturellement. Neem je voor om vaker rustig ergens thee te gaan drinken dan gehaast een koffie-to-go achterover te slaan en geniet ervan.

Religieuse violetteBoulangerie in plaats van supermarché

Het is zo makkelijk: al je boodschappies doen op één plek, namelijk bij de supermarkt. En toch gaat er niets boven het brood van de bakker, de reine claudes en cherrytomaatjes van de groentejuwelier, de grote bossen munt en koriander van de markt en de verse visjes van de visboer. Want de specialist heeft toch altijd net wat lekkerder producten. Bovendien is het zó leuk: gewapend met een grote mand rondslenteren op de markt, alles voelen, ruiken proeven en met de grootste zorg uitkiezen. En je ontdekt nog eens wat (terwijl de supermarkt toch wel altijd hetzelfde heeft). Dan toch maar wat vaker naar de marché?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *